NKA koncertek az A38 Hajón

Jump to content Jump to footer

NKA-koncertek az A38 Hajón

Góbé zenekar
A38 Hajó

A zenekar tagjai:
Várai Áron – ének, duda, furulya
Rigó Márton – hegedű, brácsa, vokál
Vizeli Máté – brácsa, hegedű, gitár, koboz, vokál
Egervári Mátyás – cimbalom, tamburabrácsa, duda, furulya, fuvola
Hegyi Zoltán – nagybőgő
Czupi Áron – dob, ütőhangszerek, vokál

Tértágító fusion folk a Kárpát-medencéből.

A zenekar eddigi 13 éve alatt az egész Kárpát-medencét és fél Európát bejárta. Több, mint ezer koncertje során szinte minden olyan hazai könnyűzenei platformon szerepelt, ahol a világzene teret kap. A fesztiválok és klubok világán kívül új szcénákat is szívesen fedeztek fel: színház, cirkusz, táncszínház, filmzene. Koncertjeiken – legyen az bárhol az országban – korszakok, stílusok, ízlések találkoznak, tömegek éneklik dalaikat, perdülnek táncra.

Kezdetben – és párhuzamosan azóta is töretlenül – népzenét játszó csapat figyelme a 2011-es, A38-on rendezett Talentométer tehetségkutatón fordult a könnyűzenei műfajok felé. Népdalokat könnyűzenei köntösbe bújtató műsorukkal kategóriagyőztesek, valamint közönségdíjasok is lettek. A népzene és korunk zenéi nemcsak megférnek egymás mellett, de ugyanazon kultúrát alkotják, kölcsönhatásban állnak. Ezeket a metszéspontokat keresi a Góbé eddigi három nagylemezén. Terveik között szerepel egy új világzenei lemez megjelentetése 2021-ben, amelyen új szerzemények, hangszerelések szerepelnek.

Egyedi, akusztikus hangszereik technikai határait feszegetve hoztak létre újszerű, de etnikus hangképeket. Rock, blues, dubstep, reggae, metal, jazz, pop, hiphop, és ami eszükbe jut. Voltaképpen egy olyan “népi popzenét” alkottak, amely amellett, hogy szórakoztató és kortárs, megőrzi tradicionális ízeit. Ez az a behatárolhatatlan, csavaros észjárású “Góbé” stílus, amely a zenekar kézjegye.

Sokan a Góbé különleges hangzásvilágán keresztül találkoztak népzenével, vagy folklór-rajongóként így váltak nyitottá modern zenei irányokra. Céljuk, hogy közelebb hozzák a népzenét az emberekhez, megismertessék azt a zenekultúrát is, ami dalaik mögött van. A csapat továbbra is húzza a talpalávalót füstös kocsmákban, eldugott tánctermekben, erdőn-mezőn, lakodalmon, táncházban, táborban, vonaton, a buszban, utcán, vagy ahol csak lehet. A folklór sokszínűségéből és közösségi erejéből merítkeznek, és ezt szeretnék visszaadni közönségük számára is. A Góbé zenekar továbbra is Kodály Zoltán útmutatását követve dolgozik azon, hogy “legyen a zene mindenkié”.

„Elektromos hangszerek nélkül hozták azt, amit én világzenének gondolok.” Porteleki László (Muzsikás)

„Bizonyára mindenkinek, úgy nekünk is nagy segítség volt ez a program mind anyagilag, mind megjelenés szempontjából ebben a nehéz helyzetben, így nagyon hálásak vagyunk, hogy belekerülhettünk a programba. Ráadásul arra is volt lehetőségünk, hogy a személyzetünket is támogassuk (technikus, sofőr) egy nagyobb bevétellel. Ez nagyon fontos volt a számunkra a hosszú munkakapcsolat fenntartása érdekében. Külön érdekesség és még egy vicces egybeesés, hogy a felvétel napja elég közel esett a dobosunk, Áron esküvőjéhez. A kellemeset a hasznossal összekötve, a koncert utáni éjjelen szűk, zenekari körben meg is tartottuk a legénybúcsúját, így még emlékezetesebbre sikerült mindkét program.”