NKA koncertek az A38 Hajón

Jump to content Jump to footer

NKA-koncertek az A38 Hajón

Párbeszéd sötétben
A38 Hajó

Kiss Flóra énekesnő, alkotóként az elmúlt egy év járványidőszaka alatt, összefogva művésztársaival Vecsei H. Miklós színművésszel, és Mihalik Ábel, valamint Novai Gábor zenészekkel egy koncertszínház hanganyagán dolgozott, amely Csoóri Sándor író, költő életművéből válogatott prózákon és verseken alapul.
Zenekari felállásban, kiegészülve: Ratkóczi Hubával (gitár), Paczári Viktorral (basszusgitár), Frimmel Jakab (billentyű) ennek a zenei anyagnak a gerincét hozta el a raktárkoncertre.
Flóra sokrétű jelenléte a könnyűzenei színtéren most új színezettel bővül. Az énekesnőt nagyon sok helyzetben láttuk már színpadon, a jazz műfajában pl. Balázs Elemér zenekarában, vagy a Modern Art Orchestrával, könnyedebb vonalon a Subicz Gábor vezette Subtones-ban, de rappelt már underground közegben OIEE dalában, illetve saját szólóprojektje florasfloras is ígéretes szárnyakat bontogat. Most egy irodalmi szálat bevonva fejti tovább előttünk saját személyiségét, ennek a projektnek keretein belül.

Gondolataink a programmal kapcsoltban:
“A járvány időszaka alatt rengeteg új irodalommal találkoztam, és sok verset olvastam. Az elmélyülés jegyében a zenén túl, több új értelmezésben próbáltam megtalálni saját világomat. Így bukkantam rá sok egyéb inspiráló irodalmi alakon túl Csoóri Sándor életművére alkotótársammal, Vecsei H. Miklós színművésszel. Úgy gondoltuk, hogy ebben a kettészakítottságból fakadó indulatokkal és bizonytalansággal teli időszakban az ő költészetébe egyértelműen lehet kapaszkodni. Csoóri szellemisége, kultúrához, hagyományokhoz való hozzáállása, és az a mágikus realizmus, amivel öltöztette a körülötte lévő világot – természeti képekkel, népi szimbólumokkal – egy olyan burokba tud minket menekíteni a szétszakítottság, vagy ha úgy tetszik “káosz” elől, amiben megtalálhatjuk a saját nyugalmunkat, és közösségérzésünket.
Az eredeti tervünk egy irodalmi koncertszínház életre keltése volt “Párbeszéd sötétben” címmel, de nem szerettünk volna az online formátumokkal kompromisszumot kötni, úgy gondoltuk a színházi köntössel megvárjuk a közönség jelenlétét teljességében."

"Ezért a teljesség igényét hátrahagyva, készítettünk egy 60 perc közeli hosszúságú zenei utazást, amin megszakítás nélkül követi a zene a dramaturgiát, a prózákat és verseket egyaránt. 12 szigorú értelemben vett popdalt ölelnek körbe az atmoszférikus zenei aláfestések, és beékelt történetek, olykor filozofikus gondolatok, versek a költő életéből. Ez a 12 dal is mind az ő versei nyomán készült, és nem titkolt szándékunk volt, valahogy úgy nyúlni hozzájuk, hogy ne maradjanak versek, hanem váljanak olyan dalokká, amit egy fesztiválon is szívesen elhallgatna bárki, olyan is, aki nem olvas egyébként soha verseket. Olyan közönségnek/közösségnek szántuk ezt az anyagot, akik nem kizárólag zenész füllel és irodalmi műkedvelő füllel hallgatnak, hanem valahogy jó arányban bekapcsolva mindkettőt, szívükre hagyatkozva engedik be a gondolatokat.
A másik két főszereplője a projektnek Mihalik Ábel, akivel karöltve ketten írtuk ezt a 12 dalt, és aki mind hangszeres zenészként, mind producerként és dalszerzőként rendkívüli teljesítménnyel és jelenléttel volt az ügy mögött. Illetve Novai Gábor, aki szintén billentyűsként és sound-designer-ként is elképesztő színvonalon tudott menni a szövegekkel, és igazán egyedi hangot kölcsönzött a Miklós által összefoglalt dramaturgia ráeső részeinek. A négyünk egyéniségének eklektikus egyvelege lett végül egy nagy egész ív, amit reméljük hamarosan egy színpadi előadás után tudnak majd “emlékbe” hazavinni az emberek lemez formájában. A zenekari felállással ebből a 12 dalból játsszuk el azt, ami a műsoridőbe fért, kiegészülve Ratkóczi Hubával (gitár), Paczári Viktorral (basszusgitár), és Frimmel Jakabbal (billentyű). Jómagam azért szerettem volna ezt az anyagot idehozni, mert ezen dolgoztam az elmúlt egy évben, és nem csak énekesnőként, hanem dalszerzőként is ezt éreztem magamtól most a leghitelesebbnek amellett, hogy ez a Csoóri szellemisége mentén létrejött zenei – nevezzük kultúr – anyagnak nekem missziós üzeneteket is hordoz magában.”